- Switchen van carrière en in een heel andere sector aan de slag gaan is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.
- Volgens experts en mensen die het gelukt is, begint een radicale verandering van je loopbaan met het goed onderzoeken van de mogelijkheden.
- Kies voor een proefperiode in de vorm van freelancen, een parttime klus of een tijdelijk contract om zeker te weten dat je wel de juiste droom aan het waarmaken bent.
Om van carrière te switchen moet je sterk in je schoenen staan. Om je hele dagelijkse routine overhoop te halen – en mogelijk ook je inkomen in gevaar te brengen – zijn een strategische benadering, een duidelijke visie op wat je wil en stalen zenuwen nodig.
Maar door adviezen op te volgen van loopbaanexperts en mensen die met succes een overstap hebben gemaakt, kan je professionele switch veel soepeler verlopen.
Volg deze zes stappen om te bepalen wat je nu echt wil, en hoe je daar werk van kan maken.
Stap 1: Onderzoek je mogelijkheden
Mogelijk weet je al dat je toe bent aan een carrièreswitch en dat je echt iets anders wil gaan doen, maar weet je nog niet precies wat dat dan moet zijn.
Dat was ook het geval bij Saranya Ramanathan, die nu redacteur en blogger personal finance is bij One Fine Wallet. Ze was eerst tandarts en heeft haar loopbaan dus radicaal omgegooid.
Toen Ramanathan besloot dat het tijd was voor verandering, had ze nog geen duidelijk idee van hoe ze als moeder vanuit huis interessant werk kon doen.

Haar overstap begon met een grondig onderzoek naar voor welke vormen van virtueel werk ze de juiste papieren had en die ze ook leuk zou vinden.
"Ik heb eerst alle beschikbare soorten werk op afstand op een rij gezet, van virtueel assisteren tot proeflezen en van boekhouden tot bloggen", zegt Ramanathan. "Dat laatste leek al snel de juiste baan voor mij, omdat daar geen harde deadlines of verplichtingen aan vast zitten."
Met deze conclusie zette ze in 2018 een blog op met een minimale investering van 100 dollar en gaf ze zichzelf drie maanden de tijd om te bepalen of ze de juiste keuze had gemaakt.
Ze bleek razend enthousiast en wist er binnen een jaar vanuit huis een fulltime inkomen mee te verdienen. Volgens Ramathan verdient ze sinds maart "beduidend meer dan 5.000 dollar per maand" met haar blog.
De les die hieruit getrokken kan worden is dat je goed om je heen moet kijken voordat je de sprong in het diepe waagt. En zorg ook dat je niet alleen naar hele categorieën kijkt (werk op afstand, techbanen of werk in de financiële sector), maar ook naar de specifieke kenmerken van een bepaalde baan.
Senior coach Vincenzo Repaci van LOVR Atlantic werkt met mensen die een carrièreswitch maken en hij zegt dat die eerste stap heel bewust genomen moet worden.
"Heel veel advies gaat over het volgen van je dromen en soms is dat een goed idee", stelt Repaci. "Maar vaak is het ook een manier om opstappen een stuk ingewikkelder te maken en om je passie om te zetten tot een slecht betaalde baan."
In plaats daarvan kun je je volgens Repaci het beste focussen op realistische mogelijkheden waarbij je expertise tot zijn recht komt, net als Ramanathan heeft gedaan.
Stap 2: Zoom in op wat, wie en waarom
Oprichter Sarah Johnston van loopbaanadviesbureau Briefcase Coach raadt mensen die van plan zijn van carrière te switchen aan om heel specifiek te zijn bij het bepalen van hun nieuwe stap.

"De grootste fout die mensen maken bij een overstap is dat ze niet goed helder hebben wat ze willen of té open staan voor allerlei verschillende mogelijkheden. Ik hoor vaak 'Ik wil A, B of C doen'", zegt Johnston.
"Werkzoekenden die weten wat ze willen (de precieze functie, de mogelijkheden), wie de werkgever is (een specifiek bedrijf of manager) en waarom ze de juiste skills hebben voor bepaald werk, hebben beduidend meer kans op succes."
Stap 3: Bouw een proefperiode in (of 2)
Stel je voor dat je heel veel tijd, stress en geld hebt geïnvesteerd in een nieuwe carrière en dat je er, als dat eenmaal gelukt is, achterkomt dat je er niet echt plezier uithaalt.
Om dergelijke teleurstellingen te voorkomen is het goed om eerst de proef op de som te nemen. Loopbaancoach William Taylor van MintResume stelt dat een vrijwillige klus in je nieuwe werkveld de beste manier is om te beslissen of je een carrièreswitch moet doorzetten.

"De grootste angst die mensen hebben bij een overstap is de angst voor het onbekende", zegt Taylor. "Ze zijn bang of ze wel geschikt zijn voor hun nieuwe werk. Dus ik raad mensen vaak aan om tijdelijk onbetaald aan de slag te gaan bij organisaties en bedrijven die hen kunnen helpen met het uittesten van de skills die nodig zijn voor hun nieuwe carrière. Zo kunnen ze bepalen of ze wel echt de juiste vaardigheden hebben voor de grote stap die ze gaan maken." Bijkomend voordeel is dat je netwerk erdoor vergroot wordt.
Repaci is het ermee eens dat het van groot belang is je nieuwe carrièrepad eerst goed te verkennen, en wijst erop dat het niet zo is dat omdat je in een nieuw werkveld kan gaan werken, je dat ook daadwerkelijk moet gaan doen.
"Als je niet houdt van de onzekerheid van tijdelijke klussen is projectmanagement niet echt geschikt", stelt hij. "En als je een 40-urige werkweek wilt is consultancy geen goed idee, hoe goed het ook betaalt."
Naast vrijwillig werk, zijn er ook andere vormen van "proefperiodes" mogelijk, zoals een bijbaantje, een freelanceklus naast je huidige werk of een officiële stage.
Stap 4: Overwin je onzekerheid
Als je klaar bent voor de volgende stap is er een goede kans dat je innerlijke stem miljoenen redenen weet aan te voeren om het toch niet te doen.
Volgens carrièrecoach Dexter Zhuang is dat een hele normale reactie. "De grootste uitdagingen waar overstappers voor staan is het managen van hun eigen gedachten en het ontwikkelen van een duidelijk idee van wat ze willen", zegt hij. "Mijn klanten stuiten vaak op emotionele hindernissen als angst, schuldgevoel en onzekerheid, en dat staat het opstellen van duidelijke doelen en het behalen daarvan in de weg."
Zhuang benadrukt dat een deel van die stress en verwarring wordt veroorzaakt door het feit dat sommige klanten nog niet helemaal duidelijk hebben wat ze nu precies willen doen in hun nieuwe loopbaan. Als dat het geval is, kun je het beste terugkeren naar de eerste twee hierboven geschetste stappen.

Maar als je er wel van overtuigd bent dat je een duidelijke visie hebt op je toekomst, dan adviseert Zhuang te focussen op je sterke punten in plaats van je angst voor het nieuwe pad. Met andere woorden: "Zet je talenten in voor quick wins waardoor je snel vertrouwen krijgt en een positieve feedback-cyclus op gang brengt", zegt hij.
Op basis van het advies van Zhuang kun je de volgende stappen nemen om het hoofd te bieden aan je innerlijke stem:
- Maak een overzicht van de hoogtepunten van een eerdere baan of carrière. Dat kan bestaan uit positieve beoordelingen en feedback die je hebt gekregen, trainingen die je hebt gevolgd, eventuele prijzen die je hebt gewonnen en belangrijke projecten die je met succes hebt afgerond. Gebruik dat om jezelf te overtuigen van je professionele capaciteiten en mogelijkheden.
- Blijf steeds nieuwe stappen zetten. Onzekerheid kan tot verlamming leiden, terwijl vooruitgaan (hoe klein de stapjes ook zijn) kan helpen je zorgen te overwinnen.
- Erken dat stress heel normaal is, bij welke overstap dan ook. Als je een duidelijk plan hebt opgesteld en alle opties goed hebt overwogen, dan is de kans groot dat alles echt wel in orde komt.
Stap 5: Begin met informerende gesprekken voordat je echt gaat solliciteren
Naast een proefperiode kan je je ook direct wenden tot mensen die al langere tijd werkzaam zijn in je nieuwe werkveld.
"Trakteer ze op koffie en vraag ze naar hun werkdagen, verantwoordelijkheden, waar ze van genieten en wat de uitdagingen zijn van hun baan", zegt Repaci. Dat kan betekenen dat je afziet van een overstap als wat je hoort je niet bevalt.

Dit zijn de vragen die je kunt stellen tijdens zo'n koffieafspraak:
- Hoe ziet je werkdag er in de regel uit?
- Wat zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden?
- Wat vind je het leukste aan je baan?
- Wat vind je niet leuk aan je werk?
- Is er iets dat je graag had willen weten voordat je aan deze baan was begonnen?
- Ben je blij dat je voor deze carrière hebt gekozen?
Oprichter Amanda Holdsworth van Courses for Communicators heeft veel ervaring met informerende gesprekken en heeft ook zelf een carrièreswitch gemaakt. Nu helpt ze mensen die dat ook willen.
"Ik was een fulltime communicatiedirecteur die bedragen van zes cijfers verdiende, werd daarna assistent-professor (en verdiende de helft) en maakte vervolgens opnieuw een overstap en ben nu carrièrecoach en online-ondernemer."
De reden van de eerste grote switch was de enorme werkdruk als communicatiedirecteur en daar woog de hoge beloning niet langer tegenop. Ze voelde zich "uitgeblust" omdat ze elke dag om 7 uur 's ochtends de deur uitging en op z'n vroegst om 18.15 uur weer thuis was. "Ik miste veel activiteiten van mijn dochter en was continu gestrest", zegt Holdsworth.
Nadat ze assistent-professor werd ging de universiteit onverwacht snijden in het personeelsbestand en werd haar baan geschrapt. Dat was de impuls om het opnieuw over een hele andere boeg te gooien. Ze werd coach en ondernemer en kreeg zo meer controle over haar leven.

Holdsworth stelt dat als je eenmaal beslist hebt welke kant je op wilt met je carrière het heel goed is om informerende gesprekken te houden. Als je met mensen met ervaring in je beoogde werkveld gaat praten, krijg je inzicht in specifieke functies, kom je erachter waar kandidaten voor een bepaalde baan aan moeten voldoen en zou je zelfs het geluk kunnen hebben dat je er daadwerkelijk een baan aan overhoudt.
Zij zou twee vragen toevoegen aan de lijst hierboven:
- Als je vandaag iemand zou moeten aannemen, waar zou een kandidaat dan aan moeten voldoen?
- Wat zijn de specifieke vaardigheden die een topkandidaat moet hebben voor deze baan?
Johnston is het daarmee eens. "Werkzoekenden die daadwerkelijk in gesprek gaan met mensen in hun nieuwe sector hebben meer kans op een geschikte baan dan mensen die alleen op online vacatures reageren", zegt ze. "Ik heb bij klanten gezien dat informerende gesprekken hele onverwachte deuren kunnen openen."
Stap 6: Ga serieus en concreet op zoek
Veel loopbaancoaches die we hebben geïnterviewd zeggen dat mensen die van carrière willen switchen vaak eerst vaststellen waar ze willen eindigen en dan al snel concreet op zoek gaan naar een baan in een nieuwe sector, zonder eerst alle bovenstaande 5 stappen te hebben doorlopen. Maar ze benadrukken dat je dat pas moet gaan doen nadat je alle vijf noodzakelijke voorgaande stappen hebt gevolgd.
Als je alle horden hebt genomen en denkt echt klaar te zijn voor de sprong, dan kan je volgens Holdsworth het beste kiezen voor een methodische aanpak om van punt A naar B te komen. Dat betekent een serieuze zoektocht naar een baan in je nieuwe werkveld.
"Print interessante en aantrekkelijk ogende vacatures uit", zegt ze. "Ga dan goed door elke vacature heen en arceer de gevraagde vaardigheden die je al hebt met één kleur en vaardigheden die je niet hebt met een andere. En arceer tot slot die passages die je enthousiast maken voor de baan."
Door op deze manier te focussen op details zal je patronen gaan ontdekken op het gebied van vaardigheden, tekortkomingen en andere interessante informatie die je kan helpen bij de volgende stappen, stelt Holdsworth. Deze gebruikmaking van ouderwets papier is erg waardevol als je je cv gaat aanpassen en daadwerkelijk sollicitatiebrieven gaat schrijven.
"Als er belangrijke vereisten zijn waar je echt niet omheen kan, zoals diploma's of certificaten, moet je gaan bepalen hoe je een opleiding kan inpassen in je dagelijks leven", zegt ze.
En voordat je echt begint aan het sollicitatieproces is het volgens Holdsworth goed om je cv en andere sollicitatiedocumenten door een professional te laten bekijken. "Dat kan betekenen dat je je hele cv moet weggooien en helemaal opnieuw moet beginnen", zegt ze. "Het moet passen bij de nieuwe carrière die je najaagt, niet je oude."
[activecampaign form=20]